Pagina de istorie: De la Generația Marii Uniri, la generația închisorilor

Generația celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar și unirea cu Basarabia și Bucovina, a avut parte de represiune comunistă. Pentru că s-au opus dictaturii care s-a instaurat în România, după 1948, cei mai mulți au avut o soartă înfiorătoare: au fost bătuți, înfometați în închisori, iar unii chiar uciși. Vorbim de nume mari precum Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Pan Halippa, Iosif Jumanca sau Ion Flueraș, scrie RFI în Pagina de istorie.

Imediat după ce comuniștii, ajutați de sovietici, au început să preia frâiele puterii în România, printre primii ”epurați” de noul sistem au fost intelectualii. Din această pătură făceau parte și marii oameni de stat care au făcut posibil actul de la 1 Decembrie 1918.

Destinul lui Maniu

Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național Român din Transilvania, lider al Consiliului Dirigent, apoi președinte al PNȚ în Regatul României, după Marea Unire, și de mai multe ori prim-ministru, a murit la Sighet în 1953, după șase ani de temniță grea.

A fost arestat după ce i-a fost înscenată o încercare de a părăsi ilegal România, cu un avion de mici dimensiuni. Maniu a fost arestat, alături de alți lideri PNȚ, judecat și condamnat pentru înaltă trădare.

Prin sentința dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani și a fost trimis la penitenciarul din Galați.

În august 1951 a fost transferat, împreună cu Ion Mihalache, Ilie Lazar, Camil Demetrescu, Grigore Niculescu-Buzești, Nicolae Carandino și alții din „lotul Maniu”, la Sighet.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la vârsta de 80 de ani. Trupul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighetu Marmației. De-abia în 12 noiembrie 1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu.

Basarabia și Bucovina, un ghimpe

O soartă similară a avut și Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: a fost arestat în 1948 și a decedat în închisoarea Văcărești, un an mai târziu.

Asemenea și Ion Flueraș, lider al aceluiași Partidul Social Democrat: a fost arestat în 1948 și a decedat în închisoarea din Gherla, în 1953.

Pantelimon sau „Pan” Halippa, a fost arestat în 1950 și eliberat în 1957. Sovieticii nu au uitat niciodată rolul jucat de acesta în 1918 în unirea Basarabiei cu România.

Halippa a fost membru PNȚ, ministru al Lucrărilor Publice și  al Sănătății, deputat și senator. Arestat în România în 1950, Halippa a fost transferat în URSS, și a fost închis în lagărele din Siberia.

După eliberare, a fost urmărit permanent de Securitate. A decedat în 1979.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment